December-ångest

Publicerad 2013-10-25 21:15:43 i Allmänt,

Jag har någon slags hatkärlek till december. Lika mycket som jag älskar allt pyssel, julmusik och julmarknader, så ogillar jag själva julen och julafton. Jag tycker det är för mycket förväntningar och måsten. Man måste göra det och hinna det, samtidigt som man förväntas att handla det ena och fixa det andra. Sen är det säkert lite också att jag ändå är ett skilsmässobarn. Alla vill så klart att man ska träffa just dem på julafton och jag kan ju omöjligt vara överallt samtidigt. Den som man inte är hos blir besviken och jag har t o m fått höra någon gång att jag har "förstört julen" och "svikit familjen". Nej, det ger mig bara ångest. Nu har det de sista åren blivit så att jag ofta har jobbat på julafton, vilket jag inte har något emot. Det brukar vara lugnt och mysigt. Sen kan jag dela upp och träffa släkt och vänner innan eller efter i en mer avspänd atmosfär.
 
Dessutom känns december som den sista månaden jag hade med mamma. Jag vet att det inte är så, men det känns ändå så på nåt sätt. Det var hennes sista födelsedag, vilken blev helt fel. Jag blev osams med massa människor, vilket i slutändan ledde till att mamma blev besviken på mig och allt blev bara fel. Jag försökte göra nåt bra, men det blev bara fel i slutändan. Och det kändes så klart inte bra då, och det kan fortfarande ge mig ångest när jag tänker på det.
 
Sen var det mammas sista jul. Det fortskred i mångt och mycket som våra jular brukade. Mamma pysslade och fixade som vanligt. Jag minns inte alla detaljer, men jag minns det ändå som en trevlig dag. I julklapp till mamma hade jag virkat en sjal som jag skulle ge. Hon visste inte att jag hade lärt mig virka för jag ville överraska henne och det blev lite stress för att få den klar i tid. Jag hoppades att hon skulle bli glad, men efter födelsedagen var jag inte säker. Det var med blandade känslor jag gav den, men hon verkade bli uppriktigt glad och jag andades ut.
 
Nyåret minns jag inte heller så mycket av faktiskt. Vi har aldrig gjort lika stor grej av det som av julen. Nyår minns jag mest från tidigare år när vi suttit uppe och ätit långa middagar och väntat in tolvslaget. Då har vi tittat på nyårsklockorna på tv och sen gått ut och skålat med grannarna på gatan och tittat på fyrverkerier. Så länge mormor levde var hos oftast hos oss på nyår. Kvällen avslutades alltid med att vi satte oss till bords igen och åt hummer och ost och kex. Det har alltid varit trevligt.
 
I år har jag faktiskt redan tjuvstartat lite med julpyssel och tillverkning av egengjorda julklappar. Jag hoppas det blir uppskattat, men vi får väl se. Det är inte helt lätt att hitta på bra julklappar till vuxna för man brukar ha det man behöver redan. På julafton jobbar jag, men jag hoppas det kommer något bra tillfälle att träffas och ha trevlig och byta julklappar ändå.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Annika

Välkomna! Jag som driver den här bloggen heter Annika Lindström och är bosatt i Sigtuna utanför Stockholm. Här skriver jag om allt som rör mitt liv och kanske särskilt min fritid, vilken jag delar mellan stallet och olika pyssel hemma. Kontakt: annika.c.lindstrom@gmail.com

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela