Kändisar, förebilder och vanliga människor

Publicerad 2014-08-28 12:17:49 i Allmänt,

Jag tror att det är bra att ha förebilder, personer man ser upp till och gärna lär sig av. Kändisar får ofta stämpeln som bra eller dålig förebild. Jag tror att det ofta är något som de själva inte har valt, utan att det med kändisskapet lätt följer att folk förväntar sig att kändisar ska vara bra förebilder.
 
Ens första förebilder brukar oftast vara föräldrar eller äldre syskon. Man sätter dem lite på en piedestal och apar efter det de gör. På det sättet lär man sig om livet.
 
Senare inser man att även dessa personer är människor och kan göra fel. Att begå ett misstag är inte hela världen, det händer och är mänskligt. Man lär sig om mänsklighet och förstår att misstag är okej, så länge man försöker göra något åt dem och inte upprepar samma sak igen och igen.
 
Man får andra förebilder, ofta flera som man ser upp till. Man lär sig något av var och en. Det kan lika gärna vara en jämnårig kompis som en vuxen i ens närhet eller en kändis.
 
Jag har själv haft många olika förebilder genom åren. Jag har lärt mig att plocka bitar och skifta fokus. Alla är vi människor och kan inte vara "perfekta" (vad som nu är perfekt). Jag har försökt att ta de bästa bitarna från var och en och göra till en del av mig och mitt liv. Ett tag under mina tonår hade jag en identitetskris där jag kände det som om jag inte var en egen person, utan bara delar av alla andra som hade fogats samman. Jag pratade med Mamma om detta och hon sade något klokt. Hon sade att det är ju just dessa delar som har fogats samman på ett speciellt sätt och som utgör mig. Jag har ju själv valt dessa delar och valt att skapa mig med hjälp av dem.
 
Men just det att ha förebilder, oavsett om det är en kändis, en person man har träffat eller läst om eller någon i ens närhet tror jag är bra. Jag har, som sagt, flera personer jag ser upp till och försöker lära mig av eller inspireras av. Olika personer för olika områden i livet. Om jag hamnar i en situation som jag inte vet hur jag ska hantera kan jag ibland tänka "Hur skulle (den) eller (den) personen ha gjort?".
 
Har ni några förebilder? Har ni haft "nytta" av det någon gång?

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Annika

Välkomna! Jag som driver den här bloggen heter Annika Lindström och är bosatt i Sigtuna utanför Stockholm. Här skriver jag om allt som rör mitt liv och kanske särskilt min fritid, vilken jag delar mellan stallet och olika pyssel hemma. Kontakt: annika.c.lindstrom@gmail.com

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela