Varför har Flimmra vita prickar?
 
 
Jag får ofta kommentarer och frågor om Flimmras prickar, så jag tänkte berätta lite om dem här.
 
Flimmra är född med några enstaka prickar, men inte förrän hon var runt 6-7 år började de märkas. Det blir fler och fler för varje år och särskilt de år som solen skiner mycket oavsett om det är sommar eller vinter. Nej, hon kommer inte att bli vit när hon blir äldre, bara mer prickig.
 
Prickarna kommer av en sjukdom som heter Discoid lupus som innebär ungefär som en allergi mot UV-ljus. Sjukdomen är inte så vanlig, särskilt inte på hästar, men den förekommer både bland hästar, hundar och människor. Varken jag eller merparten av alla veterinärer jag har träffat kände ens till den innan Flimmra fick träffa veterinär Kerstin Bergvall som är specialist på hud.
 
Jag antar att sjukdomen kan visa sig lite olika på olika individer, men på Flimmra gör den att när solen skiner påverkas huden så att pigmenten "försvinner". Framför allt utsatt är partier med tunn hud som mulen, runt ögonen och under svansen, och partier utan päls som hennes brännmärkning. På kroppen är det inte så farligt på Flimmra eftersom pälsen skyddar. Hon får sina vita prickar, men det blir inte värre än så.
 
Då solen skiner de känsliga ställena på Flimmra blir huden först rosa. Om jag då inte gör något åt det bildas det som brännsår. Enligt Kerstin Bergvall finns det någon form av behandling man kan ge om det blir illa, men än så länge har jag inte behövt det på Flimmra. Istället räcker det med att jag är noga med att smörja in de känsliga områdena (ansiktet, brännmärkningen och under svansen) med solskyddskräm. Bäst är den med hög solskyddsfaktor som är för barn (brukar använda ACOs från apoteket).
 
Prickarna är alltså ingenting som har med rasen att göra. Haflingrar får enligt rasstandarden inte ha några vita prickar, så om de har det ger det poängavdrag. (Det var faktiskt den främsta orsaken till att jag slutade ställa ut Flimmra.) Men annars gör prickarna ingen skada, utan är mer ett charmigt kännetecken på min söta lilla ponny.
Lisa

Hej!
Hon hade nog inga prickar när hon föddes för jag kan inte komma ihåg att hon hade några när hon kom ifrån Tyskland.....skitig som tusan var hon dock och allmänt nedsatt den lilla stackaren. Enl utsago så skulle hon vara inriden o lugn o trygg och en bra ponny till min dotter vilket hon absolut inte var. Snäll o go att pyssla med och rolig att markarbeta men att rida på.....det gick inte alls.

Svar: Hej! Kul att höra av dig! Som du förstår har jag Flimmra kvar fortfarande :)
Anledningen till att jag tror att hon eventuellt kan vara född med några prickar, eller möjligen fått dem första sommaren och sen försvunnit, är för att det ser ut så på skissen i passet.
Det tog ett tag att vinna hennes fulla förtroende och sen rida in henne. Men hon är ju genomsnäll och rolig, men fortfarande verkligen inte lätt att rida.
Annika

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress