Tankar kring fosterdiagnostik och framtid
Om ett par veckor ska vi på inskrivningssamtal på barnmorsemottagningen, men det första testet kan vi göra redan nu, KUB-testet där man kollar genom ultraljud och blodprov och får en siffra på troligheten att barnen har Downs syndrom. I Stockholm erbjuds alla blivande mammor att göra det testet, men jag vill nog avstå.
 
Jag har funderat fram och tillbaka på det här men kommit fram till att just Downs syndom tycker jag inte känns så farligt, det finns bra mycket värre sjukdomar i så fall. Alltså kan jag lika gärna låta bli att göra testet och vänta och se vad det är för liten individ som kommer ut.
 
Däremot vill jag göra det stora ultraljudet som man gör runt vecka 18. Då ser de lite mer och ser hur barnet mår där inne. Om det då visar sig att barnet har något allvarligt "fel" får vi ta ställning till det då, beroende på vad det är.
 
Det här med att ta reda på kön har jag och Johan varit lite oense om. Jag vill gärna veta, medan Johan inte vill det. Men det blir nog så att vi frågar ändå. Jag vill kunna förbereda mig så mycket som möjligt, även om man i slutändan aldrig kan vara helt säker ändå och aldrig i förväg kommer kunna föreställa sig hur livet blir sedan.
 
Jag har märkt att jag ibland försvinner in lite i mig själv och funderar på framtiden och hur allt kommer bli. Självklart oroar jag mig lite för hur allt kommer gå och om jag kommer bli en "bra" mamma. En annan tanke som dykt upp nu är det här med förlossningen. Jag har alltid varit ganska rädd för det och tidigare även övervägt planerat kejsarsnitt. Oron har inte blivit mindre, men jag litar på sjukvården och naturligheten i att föda barn och sen får jag bara hoppas på en förlossning som inte blir allt för svår.
Xanthopteryx

Annas profylax rekommenderas skarpt! Se till att boka när Anna själv håller. Hon var redigt bra. Värt varenda krona. När vi kom in på dagen D var det tio cm öppet. :-P

Svar: Vem är Anna och var håller hon hus? :)
Annika

Xanthopteryx

Boken Föda utan rädsla, av Susanna Heli, var också mycket bra. Rekommenderas att läsas innan kursen. Du kan låna den av oss om du vill.

Svar: Ska se om den inte finns på biblioteket. Tack för tipset! :)
Annika

Xanthopteryx

Annas profylax, av Anna Frisk. Tror det är profylaxgruppen.se (googla annars). Håller kurser i Stockholm bland annat. Nära tunnelbana.

Svar: Okej, tack!
Annika

Sarah

Spännande att läsa om någon annans tankar om detta! Jag har precis idag varit och tagit blodprover inför KUB (vi får dock åka drygt 20 mil och betala för det då det inte erbjuds i mitt hemlandsting). Egentligen vill jag göra det mest för att jag känner att jag inte kan vänta till vecka 18-20 när det ordinarie ultraljudet är, vill veta nu att det ser bra ut. Men jag har ju ett par tidigare missfall i bagaget också och det spär väl på min oro såklart.

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress