Olika perioder i livet
Livet kan delas in på en massa olika sätt, men som jag ser livet just nu är det fram till nu tre olika perioder.
Första perioden är man barn. Livet leker och man lever för dagen. Det mesta är ganska okomplicerat. 
 
Andra perioden är man ungdom. Allt är lite kaos, livet går upp och ner. Man utvecklas på alla fronter, men i lite olika takt. Samtidigt försöker man hitta sig själv i allt kaos och bli en vuxen. Under denna period är man lite mitt emellan och passar inte riktigt in nånstans. Man söker sig fram och tar trevande steg i olika riktningar för att se vad som känns bäst. Man försöker leva upp till både egna och andras ideal.
 
Tredje perioden är man vuxen. Man landar efter ungdomens kaos och har hittat en väg som man trivs att vandra på. Grunden man står på är mer stabil och omgivningens kaos påverkar en inte lika mycket längre. Man lär sig att uppskatta det man har och sätter värde på de små sakerna. Man vet att både livet och allt runtomkring är skört. Inga garantier finns, så man får ta tillvara på de stunder man får.
 
Kanske ligger en del av detta i en fjärde period, att bli äldre. Jag vet inte riktigt eftersom jag inte är där ännu.
 
Men om jag ser tillbaka på mitt liv så här långt är det ungefär dessa faser jag har följt. Linjerna mellan dem är verkligen inte knivskarpa, utan jag har flutit lite fram och tillbaka. Men nu börjar jag landa i att vara vuxen "på riktigt". Jag har upplevt med- och motgångar och vet att uppskatta även det lilla. Jag njuter av att ha vanlig vardag lika mycket som av speciella tillfällen.
 
När förändringarna skedde eller vad som utlöste den mellan de olika faserna har jag ingen aning om. Antar att det är någon som växer fram successivt med tid och mognad. Livserfarenhet är bra och även om en ung person ibland kan ha mer livserfarenhet än en äldre, blir det ändå inte riktigt samma sak. (Oj oj om man hade sagt det till mig i tonåren, men jag har insett det på "äldre dar", haha.)
 
Hur tänker ni om det här? Har ni också upplevt att livet består av perioder? Vad tror ni i så fall påverkar dem?
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress